14 Ocak 2012 Cumartesi

KUR'AN-I KERİM'İ OKUMANIN EDEPLERİ



NASIL ADAM OLDUĞUNU ALLAH'IN KİTABI KUR'AN'DAN SOR
Cenabı Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:
"Nasıl adam olduğunuzu Kur'an'dan sorun. Başkasına sormayın. Eğer Kur'an'ı seviyor, onunla meşgul oluyorsanız anlayın ki, Allah'da sizi seviyor. Eğer Kur'an'a bakmaz, okumaz ve onu çocuklarınıza öğretmezseniz biliniz ki, Allah'da sizi sevmiyor."

Cenabı Ecelli Ala ahirette peygamber-i ızâm'a kitaplarını okutturacaktır. En evvel güzel sesi ile Davud (a.s.) Zebur'u, Musa (a.s.) Tevrat'ı, İsa (a.s.) İncil'i, Cenabı Peygamber (s.a.v.) Efendimiz'de Kur'an'ı okuyacaklardır. Sonra Cenabı Hakk buyuracak:
"Herkes okudu, Rabbül İzze kaldı. Şimdi ben okuyacağım."
Cenabı Hakk Kur'an'ı okuduğu vakit cennetin zevki yok gibi olacaktır. Cennet ehli ondan daha büyük bir nimet göremiyecektir. Bazılarına göre Cenabı Hakk ahirette Sure-i En'am'ı, bazılarına göre de Sure-i Rahmân'ı okuyacaktır.

Kur'an-ı Kerim'in kıymetini bilmelidir. Kur'anı Kerim her dert için şifadır. Eğer sıkıntıda isen mutlaka ona göre bir ayet vardır, onu okumaya devam et. Mülk suresini okuyan kabir azabı çekmez, Sure-i Duhân'ı okuyanlar inşaallah kıyamet günü sıkıntısını görmezler. Sure-i Yasin'i ihtiyaç, sıkıntı, maişet darlığı ve her ne niyet için okursan Allah Teala kabul eder. Sabahleyin okursan, Allah Teala akşama kadar kalbini ferahlandırır. Akşamleyin okursan sabaha kadar içini ferahlandırır, işte Yasin Suresi'nin böyle tesirleri vardır. Melekler Kur'an okuyandan hoşlanırlar ve onu alnından öperler.

Cenabı Peygamber Efendimiz buyuruyorlar ki:
"Bir insan sabahleyin kalktığı vakit Kur'an-ı Kerim'i yüzünden yüz ayet okursa, Allah Teala yeryüzünde bulunan Müslümanların sevabı kadar ona sevap ihsan eder."
Yasin-i Şerif seksen üç ayet, Mülk Suresi otuz ayet, Fatiha Suresi yedi ayet, Sure-i İhlas ve Muavvizeteynleri de okuduğunda yüz ayetten fazla olur. Bu ecri kaçırmamak için üşenmemeli, bunlar okunmalıdır.

Cenabı Peygamber (s.a.v.) Tebuk Muharebesi'nde iken Cebrail (as.) geldi, dedi ki:
- Müzeyne kabilesinden biri öldü, cenazesini sana getireyim mi?
Allah Resulü (s.a.v.): "Getir" buyurdu.
Cebrail (a.s.) cenazeyi getirdi. Fakat kimse göremedi. Çünkü, onun canını getirdi. Bunu da ancak Cenabı Peygamber görüyordu. Cenabı Peygamber kalktı, onun namazını kıldırdı. O adam bu makamı İhlas Suresı'ni çok okumak suretiyle kazanmıştı. Ancak o zatla Habeş kralına Cenabı Peygamber (s.a.v.) bu iltifatı yapmıştır. Çünkü, o da iman etmişti. Onun için İhlas Suresı'nin kıymetini bilmeli ve "Ben Kur'an bilmiyorum " gibi sözler söylememelidir
Kardeşim, Sure-i İhlâs'ı oku ve çocuklarına da bol bol okut. Allah Teala cümlemizi Kur'an okumayı ve onun gösterdiği sırat-ı müstekıymden yürümeyi muvaffak eylesin. Amin...

KUR'AN-I KERİM'İ OKUMANIN EDEPLERİ
Kur'an-ı Azimuşşan'ı okumak, müminin Cenabı Hakk'a olan münacatıdır. Nitekim Peygamber (s.a.v.) Efendimiz buyurmuşlardır ki:
"Rabbi ile konuşmayı seven, Kur'an okusun." Kur'an-ı Azimuşşan'ı okumanın bir çok edepleri vardır:
1. Güzel bir abdest almaktır.
2. Kıbleye karşı namaza oturur gibi oturmaktır.
3. Eûzü Besmele çekmektir.
4. Tecvidine riâyet etmektir.
5. Manasını mülahaza etmektir.
6. Manasını anlayamıyorsa manasını mülahaza eder vaziyette bulunmaktır.
7. Hazin bir ses ile okumaktır. Zira hüzünle okunursa insanı   huşûya   sevkeder. Bu   hususta   Sevgili Peygamberimiz buyurmuşlardır ki;
"Kur'an hüzünle inmiştir. Onu hüzünle okuyun." Allahu Teala'da bu hususta şöyle buyuruyor: "Kur'an okuyanların kalblerindeki ilahi haşyetten tüyler ürperir."
8. Kur'an okurken ağlamaktır.
9. Ağlayamazsa ağlar şekilde olmaktır.
10.  Ezberlemeye çalışmaktır. Zira ezberden Kur'an okuyanlar kıyamet günü ebrâriyn ile haşrolunurlar.
11.Okurken zorluk çekse dahi daha ziyade okumaya çalışmaktır. Zira Resulü Ekrem buyurmuşlardır, ki:
"Bir kimse, Kur'an okurken meşakkat çektiği halde terk etmeyerek okumaya devam etmeye çalışsa, ona iki kat ecir verilir. Birisi Kur'an okuduğu için, birisi de meşakkate sabır ve tahammül ettiği için."
12. Yüzünden okumaya çalışmalıdır. Peygamber (s.a.v.) buyurmuşlardır:
"Ümmetimin en faziletli olan ibadeti, yüzünden Kur'an okumaktır."
13.Okurken esneme hali olursa, Kur'an-ı Kerim'i kapatarak kıraati terk etmektir.
14.Okurken her ayetin sonunda durmaktır.
15.Rahmet ayetine gelindiği vakit Allahü Teala'dan rahmet talep etmektir.
16.Azap ayetine gelindiği vakit Allahü Teala'ya sığınmaktır.
17. Tenzih ayetine gelindiği vakit Cenabı Ecelli ve Ala'yı tenzih, takdis ayetine gelindiği vakit takdis etmektir. Mesela:


"Ve O Allah'a hamd ederim ki, çoluk çocuk edinmemiş, saltanatında ortak tutmamış, küçüklüğü olmadığı için kurtarıcısı da bulunmamıştır, de. Sen O'nu ulu tut." mealindeki ayet manasında bir ayet okuduğunda "Sübhânellâh" demektir.

18. Yavaş okumaktır.
19.Kalbinde huşu olduğu gibi azalarında dahi bir sükunet izhar ederek oturmaktır.
20.Bağırarak okumaktan sakınmaktır. Mü'minlerin anası Hazreti Aişe (r.anha), bir kimsenin bağırarak Kur'an okuduğunu gördüğü vakit:
— Kur'an-ı Azimüşşan insanların akıllarını perişan etmekten azizdir. Lakin Allah'tan korkanların tüyleri ürperir, buyurmuştur.
21. Fatiha-i Şerife okunduğu vakit Besmeleyi elhamdü kelimesine birleştirmektir. Hadis-i Kudsi'de Allahü Teala:
"Ya İsrafil! İzzetime ve Celâlim'e yemin ederim ki, bir kimse Besmele-i Şerife'yi Fatihaya birleştirerek okursa, şahid olunuz, Ben o kulumu affederim, sevaplarını kabul ederim. Onun dilini ateşte yakmam. Kabir, kıyamet ve cehennem azablarından emin kılarım. Ve o, evliya kullarımdan önce bana kavuşur." buyurmuşlardır.


22. Kur'an okurken bazı ayetlerini anlamak ve kalbini gafletten kurtarmak için ayeti bir kaç defa okumaktır. Zira Peygamber (s.a.v):
"Eğer Sen onlara azap edersen şüphesiz ki onlar Senin kullarındır. Eğer onları affedersen, muhakkak ki Sen Azîz ve Hakîmsin'dir (Rabbım)" mealindeki ayeti defalarca okur ve ağlardı.
23.Kur'an’ı yüzünden okumayı unutmamaktır. Peygamberimiz  buyurmuşlardır ki:
"Ümmetimin günahı bana gösterildi. Onların içinde Kur'andan bir sure veya bir ayeti okuyup, öğrenip sonra unutmaktan daha büyük bir günah görmedim."
24.Evinde Kur'an okumaktır. Bu hususta Sevgili Peygamberimiz buyurmuşlardır ki:
"İçinde Kur'an okunan haneye melekler girer. Şeytanlar o evden kovulur ve o hane ehli daima hayır ve bereket içinde olurlar. Kur'an okunmayan eve şeytanlar girer, melekler çıkar ve o hane ehli daima darlık içinde bulunurlar." .
25. Kırk günde bir defa hatmetmektir.
26. Çeşitli faydalı ilmi öğrenmek, esrar-ı garibe ve ilahi feyzin talebi için Kur'an-ı Azimüşşan'ı çok okuyarak ondan feyz ve istifade etmektir. Resulü Ekrem:
"ilim okumayı arzu ederseniz, Kur'an-ı Azimüşşan'a devam ediniz. Zira onda ezel ve ebedin ilmi vardır." buyurmuşlardır.
Ariflerden birisi:
"Mü'minin ruhu, ölüm anında tereyağından kıl çeker gibi alınır, mealindeki hadisi şerifin manasını Kur'an'da aramış, bulamayınca telaş içinde uyumuş. Resulü Ekrem (s.a.v.)'i rüyasında gördü ve O'na:
"Hiçbir yaş, kuru şey bulunmaz, meğer ki o, açık Allah kitabında bulunmasın." ayetini okudu ve dedi ki:
—Ya Resulellah, Kur'an'ı hatmettim, bu hadis-i şerifin manasını bulamadım.
Resulü Ekrem ona:
- Sure-i Yusuf'da ara, bulursun, buyurdu. Uykudan uyanınca abdest aldı, aradığını da buldu: Mısır hanımları Hazret-i Züleyha'yı tenkid ettikleri vakit onları sarayına davet etti. Ellerine birer bıçak ve birer turunç verdi. Hazreti Yusuf'u onların huzuruna çıkardı. Onlar Hazret-i Yusuf'un cemalinin güzelliğine hayret içinde bakarlarken ellerini kestiler, acısını duymadılar. Bunun gibi, mü'min cennetteki makamını gördüğü vakit onun lezzetinden ölümün acısını duymayacaktır.
27.Kur'an-ı Azimüşşan'da istifham ve tevbih misilli ayetler okunduğunda belâ diye cevap vererek tasdik etmektir. Mesela: Eleysallâhü bi ahkemil hâkimîn (Cenabı vacibül vücud ahkemül hâkimîn değil midir?) ayeti okunduğu vakit ona cevap olarak: Belâ ve ene âlâ zâlike mineş şâhidîn (Evet, ya Rabbi, Zat-ı Ecelli ve Ala'nın ahkemül hâkimîn olduğuna şahidim.) demektir.
28- Kur'an-ı Kerim hatmedildiği vakit "Ey Rabbim, kabrimin vahşetini ünsiyyete çevir." duasını üç kere okumaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder